Vindruer


Navn og opprinnelse
Agiorgitiko (gresk: Αγιωργίτικο, fra Ai-Giorgis, Αϊ-Γιώργης, «Sankt Georg», det tidligere navnet på byen Nemea) er en blå vindrue.
Betydning og bruk
Druen er en av de viktigste som blir dyrket i Hellas. Området som produserer best rødvin på denne druen er Nemea, som ligger i høyereliggende strøk på Peloponnesos-halvøya.
Egenskaper
Generelt gir druen fruktig og holdbar vin med lite syre.
Fargen på skallet er lyserødt.
Druen forekommer også i rosévin.
Kilde
Kilde: Wikipedia

Navn og opprinnelse
Savatiano er en lokal drue fra Attica og en av de mest dyrkede druesortene i Hellas. Etter å ha vært den dominerende varianten i mange tiår, ble den overskygget av mer aromatiske druer da moderne vinproduksjon tok fart.
Betydning og bruk
Savatiano fikk et dårlig rykte gjennom bruken i produksjonen av Retsina-viner, som ikke alltid holdt tilfredsstillende kvalitet. De siste årene har druen imidlertid vist sitt potensial og demonstrert at den kan gi interessante aromaer og smaker.
Egenskaper
Savatiano-viner er preget av aromaer av frukt (pære, grønne epler, fersken) og blomster (jasmin). De har ofte mineralitet, og vinene er godt strukturert med dybde og kompleksitet i smaken. De ligger i midten av smaksspekteret.
Vin og mat
Savatiano er en ypperlig matvin, et trygt valg for de fleste retter i det greske kjøkkenet, spesielt:
- Retter med den tradisjonelle egge-sitronsausen
- Kylling eller svinekjøtt med purre
- Stekt ungt lam
- Delikat fisk, risotto og sjømat-pasta
- Rike salater (som Caesar-salat)
- Løkpai
- Den passer også utmerket til:
- Sushi, sashimi og fiskecarpaccio
- Moderne Retsina laget med Savatiano-druer, som er et perfekt valg til krevende delikatesser som botargo eller tørket skinke.
Kilde
Opplysningene er hentet fra gresk kilde